Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 25 mei 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

Gedeelde oorlog

Een muzikale filmvoorstelling op reis door Limburg

‘Gedeelde oorlog’ vertelt over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode. De voorstelling verbeeldt, letterlijk en figuurlijk, de menselijke maat in de jaren 1939 – 1949, tegen het decor van chaotische en turbulente wereldontwikkelingen. Hoe raken dramatische  gebeurtenissen het leven van burgers? En ook: hoe laat dat leven zich soms niet storen door diezelfde tumult?

Het verhaal wordt verteld aan de hand van prachtig filmarchiefmateriaal, tijdgebonden radiofragmenten en nieuw geschreven muziek (Ton Verhiel) en teksten (Frans Pollux), die live worden uitgevoerd. Het beeld- en geluidmateriaal komt uit de collecties van het Limburgs Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en L1.

In Gedeelde oorlog krijgt de kijker een indruk van de verschillende perspectieven op een periode die veelkleurig was. Amateurbeelden geven de kijk van de burger op de eigen tijd weer, en journaalbeelden dienen tussendoor als de meer officiële weergave. De voorstelling kun je zien als een reis door het cultureel-maatschappelijke landschap van Limburg in de jaren van oorlog en wederopbouw. Een authentiek verhaal mét een hedendaagse draai.

Gedeelde oorlog is tijdens het Limburg Film Festival vertoond in het Limburgs Museum en zal nu op reis gaan door de provincie Limburg.

Op locatie bekijken?

  • Vrijdag 28 februari, 19.00 uur, ECI Cultuurfabriek in Roermond (uitverkocht)
  • Woensdag 8 april, 20.00 uur, Schouwburg De Domijnen in Sittard (geannuleerd)
  • Zaterdag 18 april, 19.30 uur, Royal Theater in Heerlen (geannuleerd)
  • Dinsdag 5 mei, Lumière Cinema in Maastricht (geannuleerd)
Beeld uit huwelijksfilm echtpaar Dortants, Waubach, 23 mei 1944 (collectie Beeld en Geluid)

  • Wanneer Geannuleerd
Andere activiteiten van het Limburgs Museum